In de opleiding Webdesigner leer je de basisvaardigheden om websites aan te maken. Na de opleiding kan je websites ontwerpen, grafische webtechnieken toepassen, webanimaties maken en interactieve websites bouwen, publiceren en onderhouden.

Webdesigner is een beroepsgerichte en diplomagerichte opleiding, maar de verschillende modules van de opleiding kunnen ook als afzonderlijke cursussen gevolgd worden. Wie een module met succes beëindigt, ontvangt een deelcertificaat. Als je de volledige opleiding van 8 x 60 = 480 lestijden afgerond hebt, ontvang je het certificaat van “Webdesigner”.

Inschrijven voor schooljaar 2017-2018 kan vanaf 1 juni 2017, ofwel op het secretariaat tijdens de openingsuren, ofwel online.


Cursusaanbod

DIGITALE BEELDVERWERKING 1 (Photoshop en Lightroom)

In deze cursus ga je aan de slag met Photoshop en Lightroom. Photoshop is een grafisch programma dat het mogelijk maakt om via de computer foto’s en ander digitaal beeldmateriaal professioneel te bewerken. Lightroom laat je vlot bestanden zoeken, sorteren en organiseren. Het is de digitale versie van de donkere kamer. Van beide toepassingen leer je hier de basisgereedschappen gebruiken, je bewerkt en corrigeert eenvoudige beeldbestanden en je slaat ze op in het juiste bestandsformaat. Zo kom je te weten welke verschillen en gelijkenissen er tussen de programma’s zijn en wat je best wanneer gebruikt.

GRAFISCHE VORMGEVING 1 (Illustrator en Photoshop)

In deze cursus ga je verder met Photoshop en krijg je de basis van Illustrator. Je leert dus zowel werken met rasters/pixels (Photoshop) als in vectoren (Illustrator). Hoe is een digitale foto opgebouwd, hoe krijg je een foto digitaal en in welk bestandsformaat moet je hem opslaan? In Photoshop leer je op een eenvoudige manier foto’s retoucheren, afbeeldingen samenvoegen, composities maken, werken met kleur, … In Illustrator leer je de basis van vectorieel tekenen met het vorm- en tekengereedschap. Logo’s, wegenplannen, webinterfaces, emoticons, … zijn maar enkele zaken die je met dit programma kan ontwerpen.

INTERFACEDESIGN

In deze cursus leer je wat er allemaal komt kijken bij het opzetten van een goede webinterface. Hoe maak je de webinterface duidelijk, gebruiksvriendelijk en toegankelijk? Welke kleuren gebruik je? Welke lettertypes zijn geschikt? Welke navigatiesoorten bestaan er en wat zijn de voor- en de nadelen van de verschillende systemen? Naast het theoretische kader, krijg je ook veel praktische tips die je zelf kan toepassen bij het ontwerpen van een eigen interface.

WEBSITEPRODUCTIE 1 (basis)

In deze cursus leer je met behulp van XHTML een eenvoudige website bouwen. Alle stappen die bij het maken van een website van belang zijn, komen aan bod: van conceptontwikkeling, het bepalen van de vormgeving tot aan de realisatie. Er wordt ook aandacht besteed aan het publiceren en onderhouden van de website.

WEBSITEPRODUCTIE 2 (vervolmaking)

In deze cursus leer je met behulp van HTML5 en PHP een complexe en databasegestuurde website maken. Alle stappen die bij het maken van een website van belang zijn, komen aan bod: van conceptontwikkeling, bepalen van de vormgeving tot aan de realisatie. Door het toevoegen van dynamische elementen kom je tot een boeiende en levendige website.  Er wordt tevens aandacht besteed aan het publiceren en onderhouden van de website.

WEBANIMATIE 1 (basis)

In deze cursus krijg je de basisvaardigheden van Adobe Animate CC onder de knie. Je leert leuke cartoonfiguren en knoppen ontwikkelen en je maakt eenvoudige animaties waarmee je een website “in beweging” kan zetten. Je voegt ook interactiviteit  toe door middel van knoppen waarmee je gebruiker de animaties kan starten, stoppen en pauzeren.

WEBANIMATIE 2 (vervolmaking)

In deze cursus leer je hoe door middel van HTML5, CSS3 en JQuery animaties maken die bepaalde onderdelen van de website extra in de kijken kunnen zetten. CSS3-animaties zijn enorm krachtig en kunnen prachtige resultaten opleveren. Je maakt ook gebruik van de canvas-tag in samenwerking met JQuery zodat je door middel van code mooie tekeningen kan maken die je dan ook nog eens met JQuery kan animeren waardoor je een leuke visuele effecten en interactie met je gebruiken kan toevoegen. Een echte aanrader dus!

PROJECT WEBDESIGN

In deze cursus worden de inhouden van de verschillende voorafgaande modules geïntegreerd toegepast in een allesomvattend project. Je stelt een website op maat samen voor een echte klant. Je stelt daarbij een projectplanning op, je volgt deadlines, je kiest de juiste kleuren en technologieën, voorziet de nodige stijlvolle animaties en levert zo een prachtwebsite af die indien de klant zijn goedkeuring geeft ook effectief in gebruik genomen kan worden. Een mooie toevoeging aan je cv!


Lessenrooster

Wil je het lessenrooster voor WEBDESIGN bekijken?
Open dan het pdf-bestand: lessenrooster


Structuurschema


Kostprijs

Je betaalt per module. De totale kostprijs bestaat uit het inschrijvingsgeld (€ 1,50 per lestijd) en eventueel cursusgeld (boeken, kopieën, …). Indien je over een geldig attest beschikt, betaal je een verminderd of zelfs geen inschrijvingsgeld. Meer informatie over deze attesten kan je terugvinden bij vrijstellingen. Wie werkt, kan ook in aanmerking komen voor opleidingscheques. Werkgevers kunnen gebruikmaken van KMO-cheques.

De prijzen van de cursussen staan vermeld op het lessenrooster.


Evaluatie

Je moet minstens 60% behalen op het totaal van de permanente en/of gespreide evaluatie. Meer bijzonderheden over de evaluatie vind je terug in het centrumreglement.