Wil je leren hoe je foto’s of afbeeldingen bewerkt, documenten een gepaste lay-out geeft of creatief omgaat met beeld en geluid? Binnen de opleiding “ICT in een creatieve context” zijn er heel wat mogelijkheden. Van basis tot specialisatie, in functie van je werk of je studie, uit persoonlijke interesse, als aanvulling op de cursussen “Digitale fotografie” of als opstap naar de beroepsopleiding “Webdesigner”, … Bekijk hier ons traject en kies de cursus die het beste bij je past.

Inschrijven voor schooljaar 2017-2018 kan vanaf 1 juni 2017, ofwel op het secretariaat tijdens de openingsuren, ofwel online.


Cursusaanbod

START TO MULTIMEDIA (Windows 10)

Deze cursus vormt de opstap naar het eigenlijke creatieve traject. Via een aantal standaardprogramma’s van Windows 10 verwerf je de basisvaardigheden om tekst, foto’s, beeld en geluid te verzamelen en te beheren met het oog op creatieve bewerkingen en producties.

ONTWERP JE ONLINE FOTOBOEK of PHOTOSHOP VOOR FOTOGRAFEN 1

Beide cursussen leren je hoe je op een eenvoudige manier foto’s en afbeeldingen kan bewerken om zo te komen tot een optimaal resultaat. Tweemaal dezelfde insteek, maar de doelgroep tot wie men zich in deze cursussen richt en de concrete leerinhouden, zijn heel verschillend.

ONTWERP JE ONLINE FOTOBOEK

Wil je snel en eenvoudig een online fotoboek aanmaken maar weet je niet goed hoe je dit doet? In deze cursus komen alle stappen aan bod: welke aanbieder en welk albumtype je het beste kiest, hoe je de foto’s oplaadt, vervolgens je eigen album maakt en tot slot de bestelling plaatst. In de cursus worden tevens een aantal basistechnieken van Photoshop geïntegreerd, waardoor je ook leert hoe je een foto kan verbeteren, afbeeldingen samenvoegt of een compositie maakt.

PHOTOSHOP VOOR FOTOGRAFEN 1

Wil je voornamelijk fotografisch werken en je in de eerste plaats concentreren op het verbeteren, restaureren of retoucheren van foto’s? Dan zit je goed in deze cursus, die ook een perfecte aanvulling vormt op onze cursussen Digitale Fotografie. Je maakt kennis met Photoshop en je leert hierbij o.m. werken met aanpassingslagen en laagmaskers. Je creëert fotografische effecten met slimme filters, je doet aan portretbewerking en hanteert retouchetechnieken. Het grafische gedeelte van Photoshop komt hier niet aan bod.

START TOT LAYOUT

Deze cursus richt zich tot wie graag foto’s, teksten en illustraties wil leren combineren tot één grafisch verantwoord geheel. Aan de hand van kleine projecten zoals de lay-out van een wenskaart, flyer, affiche, boekcover of tijdschriftartikel, ga je creatief aan de slag. Je gebruikt Photoshop en Indesign, twee programma’s die elkaar uitstekend aanvullen. Voorkennis van Indesign is niet nodig, een basis van Photoshop is wel aangewezen. Heb je die niet, dan volg je best eerst “Ontwerp je online fotoboek” of “Digitale beeldverwerking 1”. In deze cursus verdiepen we ons voor wat betreft het gedeelte Photoshop o.m. in laagmaskers, geavanceerde laagtechnieken, pengereedschap, animaties en slimme objecten.

LAYOUT ARTISTIEK FOTOBOEK

Wanneer je de basis van Photoshop en Indesign onder de knie hebt, ben je klaar voor een groter project: de opmaak van een eigen fotoboek of tijdschrift. Je verbetert foto’s en/of dia’s via Camera RAW, Nik software … Je ontwerpt creatieve pagina’s en collages die je vervolgens gebruikt als cover of vulling van je boek/magazine. Je beslist zelf over het formaat en de inhoud (vakantieboek, kookboek, speciale gelegenheid …) en je werkt met eigen beeldmateriaal. Je leert hoe een fotoboek online aan te maken maar ook hoe je van A tot Z een eigen boek lay-out in Indesign.

PROJECT PHOTOSHOP of PHOTOSHOP VOOR FOTOGRAFEN 2

In deze cursussen verwerf je een waaier aan vaardigheden om met behulp van Photoshop complexe bewerkingen uit te voeren op afbeeldingen en foto’s. Je beseft hier ten volle hoeveel mogelijkheden dit programma heeft. Afhankelijk van je interesse, kies je voor “Project Photoshop” of “Photoshop voor fotografen 2”.

PROJECT PHOTOSHOP

In deze vervolgcursus werk je uitsluitend met eigen fotomateriaal en kies je je eigen thema’s. De belangrijkste basistechnieken van Photoshop worden opnieuw opgerakeld, maar we verdiepen ons ook in moeilijkere technieken die we inoefenen aan de hand van projecten die vaak meerdere lessen duren. Het resultaat zijn originele en creatieve ontwerpen met een erg persoonlijke component.

PHOTOSHOP VOOR FOTOGRAFEN 2

In deze vervolgcursus onderzoeken we de voordelen van RAW-bestanden. Je leert onder andere hoe je beelden kan versterken door aan de slag te gaan met beeldaanpassingen die je zowel lokaal als op de hele afbeelding toepast. Er wordt aandacht besteed aan het ontwikkelen van een vlotte workflow en je verwerft de knowhow om grote hoeveelheden beeldmateriaal op korte tijd te verwerken. Als fotograaf streven we ernaar om de kleuren van onze afbeeldingen volledig te beheersen van opname tot print. Ook hier gaan we uitgebreid op in. Daarnaast gaan we uiteraard ook creatief aan de slag en word je aangemoedigd om een persoonlijke invulling te geven aan de praktische opdrachten.

PROJECT LAYOUT

Beschik je over een degelijke kennis van Photoshop en InDesign en heb je nog zin in een extra uitdaging? Kies dan voor deze cursus. Aan de hand van eigenzinnige en persoonlijke opdrachten leer je beide programma’s perfect combineren. Je maakt geavanceerde Photoshop-ontwerpen en werkt overzichtelijke lay-outs uit in InDesign, waardoor je de typografische mogelijkheden van het programma verder onder de knie krijgt. De opdrachten vragen net een tikkeltje meer van je tijd en creativiteit maar leiden steeds tot een indrukwekkend, drukklaar resultaat.

TRAJECT


Lessenrooster

Wil je het lessenrooster voor ICT IN EEN CREATIEVE CONTEXT bekijken?
Open dan het pdf-bestand: lessenrooster


Kostprijs

Je betaalt per module. De totale kostprijs bestaat uit het inschrijvingsgeld (€ 1,50 per lestijd) en eventueel cursusgeld (boeken, kopieën, …). Indien je over een geldig attest beschikt, betaal je een verminderd of zelfs geen inschrijvingsgeld. Meer informatie over deze attesten kan je terugvinden bij vrijstellingen. Wie werkt, kan ook in aanmerking komen voor opleidingscheques. Werkgevers kunnen gebruikmaken van KMO-cheques.

De prijzen van de cursussen staan vermeld op het lessenrooster.


Evaluatie

Je moet minstens 60% behalen op het totaal van de permanente en/of gespreide evaluatie. Meer bijzonderheden over de evaluatie vind je terug in het centrumreglement.