Wil je méér dan alleen wat kiekjes schieten met je smartphone? Volg dan een of meerdere cursussen uit het traject Fotografie. In de cursus Digitale fotografie 1 (basis) leer je hoe je je digitale reflexcamera optimaal gebruikt. In de vervolgcursus Digitale fotografie 2 (vervolmaking) wordt deze kennis verder verfijnd. Ben je helemaal gebeten door het fotografievirus? Schrijf je dan voor de specialisatiecursus Digitale fotografie 3 optie “Mens & Reportage” of Digitale fotografie 3 optie “Architectuur & Materie”.

Als perfecte aanvulling op ons aanbod Digitale fotografie raden we je ook de cursussen Digitale beeldverwerking 1 (Photohop & Lightroom) en Grafische vormgeving 1 (Photoshop & Illustrator) aan uit het traject Webdesign, evenals de cursussen Photoshop voor fotografen 1 & 2 uit het traject ICT in een creatieve context. Deze cursussen kunnen gelijktijdig met of aansluitend op de cursussen Digitale fotografie gevolgd worden.

Inschrijven voor schooljaar 2017-2018 kan vanaf 1 juni 2017, ofwel op het secretariaat tijdens de openingsuren, ofwel online.


Cursusaanbod

DIGITALE FOTOGRAFIE 1 (basis)

Wil je de mogelijkheden van je digitale reflexcamera beter leren kennen? Dan zit je goed in deze basiscursus. De lens, de sluitertijd, het diafragma, de resolutie en de opslagmedia komen hier aan bod. Daarnaast verneem je ook meer over de basisregels van goede fotografie. Welke opstelling kiezen? Hoe vermijd je onscherpe foto’s? Wanneer gebruik je de flits? Ten slotte leer je ook eenvoudige trucs om je foto’s achteraf te verbeteren.

DIGITALE FOTOGRAFIE 2 (vervolmaking)

In deze cursus krijg je je reflexcamera volledig onder de knie. Je vakkennis wordt verder verfijnd, waarbij het creatief omgaan met licht een belangrijke plaats inneemt. Je werkt met gemengd licht en in verschillende lichtsituaties. Je maakt kennis met soorten flitsers, je leert hoe ze werken en hoe je ze instelt. Verder is er aandacht voor de kleurfotografie in al zijn aspecten: er wordt ingegaan op complementaire kleuren, kleureigenschappen en kleurbeheer. Ook de keuze van het objectief en de toepassing ervan in functie van het onderwerp komt hier aan bod.

DIGITALE FOTOGRAFIE 3 (specialisatie, optie mens en reportage)

Leren portretteren op locatie en in studio, dat is het waar het in deze cursus om draait. Je bekwaamt je verder in de soorten lichtbronnen en verlichtingstechnieken die je kan toepassen in een studio en je staat stil bij een aantal modelposes en de compositie van het portret. Ook de inspiratiebronnen en grote namen van de portretgeschiedenis krijgen hun plaats. In het gedeelte “reportage” passeren verschillende reportagevormen de revue en leer je de specifieke criteria en technieken die een bepaalde reportagevorm horen, correct toepassen.

DIGITALE FOTOGRAFIE 3 (specialisatie, optie architectuur en materie)

In deze cursus komen verschillende facetten van de architectuurfotografie aan bod, zoals ligging, functie en vorm van gebouwen. Je bekijkt de ruimtes van binnen en van buiten vanuit een fotografische, praktisch georiënteerde benadering. Je leert kijken naar volumes, lijnen, licht en lichtinval, kleur en kleurentemperatuur en de wisselwerking tussen binnen(licht) en buiten(licht). In het gedeelte “materie” leer je, door gebruik van licht en verlichtingstechnieken, een textuur of materie juist benadrukken, bijvoorbeeld glas.


Lessenrooster

Wil je het lessenrooster voor FOTOGRAFIE bekijken?
Open dan het pdf-bestand: lessenrooster


Kostprijs

Je betaalt per module. De totale kostprijs bestaat uit het inschrijvingsgeld (€ 1,50 per lestijd) en eventueel cursusgeld (boeken, kopieën, …). Indien je over een geldig attest beschikt, betaal je een verminderd of zelfs geen inschrijvingsgeld. Meer informatie over deze attesten kan je terugvinden bij vrijstellingen. Wie werkt, kan ook in aanmerking komen voor opleidingscheques. Werkgevers kunnen gebruikmaken van KMO-cheques.

De prijzen van de cursussen staan vermeld op het lessenrooster.


Evaluatie

Je moet minstens 60% behalen op het totaal van de permanente en/of gespreide evaluatie. Meer bijzonderheden over de evaluatie vind je terug in het centrumreglement.